Vallning

Vi hade vallningskurs idag, det gick sådär. Sam totalvägrar att lägga sig så fort han är bland fåren.. Det gick någon gång och det kändes lite som ett hallelujah-moment haha. Problemet är väl egentligen bara att vi inte tränat tillräckligt mycket på läggandet med mer störning, han lägger sig klockrent i enklare situationer. Så i eftermiddag tog jag med honom in bland våra får bara för att gå bakom och fösa dom lite framåt eftersom de inte har blivit vallade på förut. Det gick kanon och det kändes tryggare för mig att träna i hemmamiljö när jag kunde ta allt i min egen takt, det märktes förstårs på Sam också. Ikväll på promenaden tränade vi även lite lägganden på olika sätt, det gick också bra så nu ska vi göra på samma bana varje dag fram tills nästa kurstillfälle.

Ja nu pratar hon spår igen...

Jag och Therese la varsitt personspår till Alice, Sam och Bulten i onsdags. Till Alice och Sam gjorde vi det lite svårare med en vinkel/sväng och båda tog det fint. Alice är en riktig superspårare som verkligen verkar gilla spår, nästa gång gör vi det svårare med färre godbitar längs spåret och det ska få ligga längre. Än så länge har spåren bara fått lega runt 15 minuter.
Bulten fick ett lite enklare rakt personspår och hade lite svårt först att förstå vad han skulle göra men halvvägs fattade han precis och sista biten gick kanon! Duktiga vovvar vi har :)

Spårtokiga

Bestämde mig för att göra varsitt spår åt Alice och Sam idag under eftermiddagen, det blev väldigt simpla och korta spår men det var bara andra gången som båda spårar. Tog ut båda samtidigt och ena hunden fick ligga en bit bort och vänta. Sam fick ligga först när jag tog med Alice till spåret, hon var supertaggad och tog det riktigt bra, jag hade lagt ut lite små bitar blodpudding så det var nog inte så svårt haha. När vi sen bytte trodde jag Alice skulle vänta lugnt som hon alltid gör men så fort Sam börjar spåra så börjar hon gnälla och till och med skälla lite, det gör hon inte ens när jag och Sam kör agility! Hon verkar riktigt taggad på det här med spår, nu måste jag bara bli bättre på det så vi kan avancera lite. Min brors flickvän Therese vet ju lite mer så får kolla med henne! Vi har tänkt lägga spår tillsammans flera helger nu men det har varit så torrt och lite tid osv. Ska försöka få till en kväll snart för det är ju kul!

Andra gången hundarna vallar

I fredags hade vi vårt andra kurstillfälle i vallning. Vi gjorde ungefär likadant som första gången, gick med hunden kopplad i en rund fålla med 5-6 får. Båda hundarna var inte alls lika på fåren som dom var första gången (dom var förstårs taggade som tusan men lyssnade bättre på oss). Vi började testa några lägganden och Alice slängde sig på marken direkt men Sam, som vanligtvis är klockren i läggandet hemma i vardagen, totalvägrade att lägga sig. Då fick jag ställa mig mellan fåren och honom så till slut la han sig, då fick han snabbt belöningen att gå fram mot fåren igen.

De är ganska olika i vallningen våra fina hundar, Alice är försiktigare så vi får stötta henne mer men hon har helt klart vallinstinkt. Hon vill hellre gå runt fåren och valla dom på avstånd medans Sam gärna går närmare och han kan nog bli bra till hjälp vid fösning framåt av får. Han visar inga tendenser på att nafsa fåren eller något så det känns bra.

RSS 2.0