Minitripp till dalarna

Håller på att packa väskan för ikväll åker jag, min lillebror och Sam till smedjebacken för att tillbringa helgen där med min fina pojkvän som redan är där :) Jag köpte en hundflytväst tidigare i veckan så den ska vi allt testa! 

Underbara sprallan tränar freestyle

Jag sätter igång en låt i början, men har tagit bort ljudet på filmen för vill inte avslöja låten än, hehe :) 

Agilitykurs tillfälle 5 (sista)

Åh det känns tråkigt att skriva att det var sista kurstillfället på agilitykursen nu ikväll. Vi fick testa gungan mer idag och vi kan konstatera att vi behöver jobba med Sams kroppskontroll lite mer! Typ köra klossen så han blir lite mer medveten om sin bakdel... Den hänger inte alltid med. Men annars gick det bra!

 
Vi tränade även på däcket för senaste gången smet han under någon gång. Nu gick det dock kanon, han smet inte igenom nån gång! Sen blev det en bana på åtta hinder med två framförbyten. Jag fick springa som tusan trots att jag ändå placerade mig på ett bra sätt i starten, Sam är helt sjukt snabb och det kommer verkligen fram sådär på flera hinder. Så nu blir det hårdträning för mig haha!
 
 
De andra två deltagarna var så himla duktiga på banan och vi alla fick massor med beröm från Kjell, kändes megabra!! Han fick två fleeceflätor av mig som tack för en bra kurs, plus att jag fick hoppa på från andra tillfället!
 
 
Jag är verkligen glad att jag gick denna kursen. Jag och Sam har ju ändå kört lite agility sen förra sommaren och vi har kunnat hopphinder och tunnlar men nu kan vi ännu mer och det är superkul att gå kurs för att få nya idéer på hur man kan lära in olika saker och få mer självständighet på banan. Det blir nog fortsättningskurs i höst, bara det inte krockar med jobb. Men innan dess så ska vi träna massor under sommaren!

Miljöträning med Alice

Jag tog med mig Alice till Bälinge i förmiddags för miljöträning. Såg bara tre hundar lite på håll men det var en hel del barn ute så det är ju också superbra träning! Vi gick till fotbollsplanerna och kikade lite på några småkillar som spelade. Hon var nyfiken på dom men lek och godis från mig var roligare! Vi passade på att träna lite freestyle också, jag är lite småsugen på att försöka komma ut på någon tävling så småningom och då krävs det att man har tränat en del med störning innan ju.

I övrigt så skvallertränade vi på bilar, gick förbi massa hus där folk klippte gräs, donade i trädgården och meckade bilar. Det gick riktigt bra. Nästa gång hoppas jag att det är lite fler hundar ute, så man kan skvallerträna lite på dom och aa, lite sånt. Sammanfattat så var det en bra promenad, kändes riktigt bra när vi åkte hem!

Framåt

Jag blir så jävla arg på mig själv. Jag älskar mina hundar och tycker dom är bäst i världen. Dock har de inte fått den sociala träning bland andra hundar som dom egentligen skulle behövt och det är fan bara mitt fel. Det jag blir så arg på är att jag, när man pratar med andra människor om detta, är att jag på något vis bara försöker ursäkta mig själv. Vi bor på landet och träffar därmed inte mycket hundar i vardagen, när dom var små hade jag inget körkort och kunde inte ta oss nånstans, hade jag bara haft en hund och inte två skulle det vart lättare, bla bla bla. Visst, det var svårt för två år sen! Men det är ingen idé att tänka på det som varit utan nu ska vi tänka framåt!

Från och med nu ska vi börja åka in till Bälinge för promenader regelbundet, inte bara sporadiskt. När tillfälle finns åker vi in till Uppsala. Jag ska planera in social träning ordentligt! Nu lämnar vi alla ursäkter bakom oss och bara kör!! (Jag och min lillebror tog med Alice in till bälinge idag för att hälsa på farfar, det gick superbra! Träffade dock inga hundar men flera pensionärer och inne hos farfar låg hon hon vilade hela tiden)



Spår 14/6

Det blev ett spår till Alice idag. Ca 100 meter och liggtid på runt 2 timmar. Underlag ca 70% berg/sten och 30% torrt gräs. Hon tog det bra, vi hade lite störning i form av får som gick en liten bit bort men hon tittade bara upp på dom två gånger i början sen förstod hon att det var spår som gällde, inte vallning. Det var lite småsvängar men ingen skarp vinkel, se min fina bild här nedan haha :)  Spåret fortsatte längre än vad bilden visar!


I slutet så var vi på andra sidan stenberget och jäklar vad duktig hon var där! Det gick lite neråt och var bara berg som underlag men hon spårade exakt där jag hade gått!! Hon är faktiskt bättre på att följa spåret på det hårda underlaget än på gräs. Det blir nog lite "renare" lukt på hårt underlag och lite röriga lukt på gräs. Jag har ju boken Spårhunden och Lukterna, där beskriver dom allt ifrån hur hunden tar in dofter och hur växter och annat släpper ifrån sig doftämnen. Riktigt bra bok!

Agilitykurs tillfälle 4

Hejsanhoppsan, igår var jag och Sam på fjärde tillfället på agilitykursen. Eftersom det blev så spänd stämning förra gången (läs det inlägget) så åkte jag i supergod tid hemifrån så att vi skulle kunna vara inne på banan först av alla och bara skvallerträna allt eftersom de andra kom. Vi har bara varit tre ekipage de två senaste gångerna och det är väldigt skönt faktiskt, man hinner få lite mer enskild träning och även ha tid att titta på de andra.

På schemat var det främst introduktion av A-hindret och gungan. Vi testade A-hindret några gånger och det gick bra, vi testade inte gungan alls för det blev lite stressigt i slutet och jag skulle hinna köra Sam in till stan innan UHU's pysselkväll. Blir mer gunga nästa tillfälle. Vi fick även köra balansen i full höjd, förra gången hade vi den nermonterad. Sam har inte riktigt koll på sina ben så balansen var lite svår för honom, han går och tittar på mig istället för att koncentrera sig på balansen men vi försökte ändra hans fokus genom att lägga leksak i slutet, det gick helt okej.
 
Vi fick även testa ett lätt framförbyte och så visade Kjell bakombyte och blindbyte. Vi fick i uppgift att köra däcket, långhopp och platten när det fanns tid över på kursen. Platten är inga problem för oss, den kunde vi innan. Däcket fungerat hyffsat och långhoppet fungerar när han får leksak som belöning. Om jag använder godis så missbedömer han avståndet helt och det blir bara dåligt.
 
Nästa gång blir sista tillfället och det känns väldigt tråkigt... Vill ha mer!
 

Spårhunden Alice

Jag la ett spår till Alice idag. Ca 60 meter och det fick ligga 2 timmar. Det var ungefär hälften på sten för senaste gångerna som vi spårat har hon slarvat ganska mycket, det har nog varit lite för lätt. Nu fick hon skärpa sig och det märktes stor skillnad! På stenen spårade hon perfekt, när det blev gräs så tappade hon lite och en gång tog hon kontakt med mig vilket hon inte har gjort någon gång förut. Jag lät henne hitta tillbaka själv och i slutet låg en leksak som vi busade massor med! Det var mitt på dagen så det var väldigt varmt, trots att det var ett kort spår så blev hon riktigt trött! Nästa gång blir det på hårt underlag igen, jag tror det är bra för hon behöver lära sig skilja på spårläggarens (mig oftast) doft. När spåret går igenom grönska så avger ju det en hel del doftpartiklar också!

Hon tog upp en liten pinne som låg precis bredvid spåret, jag gjorde ingenting då så hon släppte den men nästa spår ska jag nog lägga ut en pinne och se om hon reagerar på den, jag tror hon kommer göra det.

Sen lamning

Alice fick "valla" (vi gick runt fåren på långt håll och övade på lägganden) häromdagen. Det tyckte hon om! Vi ska snart börja ta vallningslektioner igen, måste bara bestämma en dag som funkar..

I fredags bestämde sig finullstackan Ester att det var en bra dag att lamma på. Hon var planerat sen eftersom vi släppte in henne till baggen senare! Så vi har väntat på att hon ska lamma. Första lammet var ute runt 14.45 och sen dröjde det en timme innan nästa kom. Dock kom den med huvudet först men inga ben! Mamma brukar sköta fellägen men nu var jag ensam hemma så det blev lite panik en kort stund, sansade mig sen och försökte känna efter om något ben hade hamnat på snedden innanför men det var lugnt så jag kunde dra ut lammet. Dock trodde jag det var dött men när jag fick ut det så slog hjärtat så det var bara att massera den lite och ge till tackan så var den snabbt igång! Det dröjde ca en timme till det tredje och sista lammet kom, även det med bara huvudet först men det var lite lättare för henne att få ut. Verkligen otroligt skönt att hon lammade på dagen och att alla tre klarade sig!


Sam i stan

Sam och jag tog bussen in till stan igår, för gemensam promenad med Uppsala Hundungdom! Vi hann med lite miljöträning på centralstation och lite i stadsparken innan, sen gick vi längs ån med Sanna & Junior och Caroline & Göte! Vi vek av uppåt mot skogen mellan studenternas och akademiska, riktigt spännande för där har jag aldrig gått!

Vi hälsade på Emma, Matts och Wilma sen. Sam däckade i soffan och jag underhöll Wilma som fyllde 6 månader! Min syster Emma fick operera blindtarmen i söndags så hon får inte bära Wilma alls nu, så Matts tyckte det var skönt med avlastning några timmar när jag var där :)

Vi tog bussen hem på kvällen sen men då var Sam otroligt trött i huvudet. Han lyssnade inte över huvudtaget när vi gick från bussen och hem, han bet i kopplet och sista biten skällde han på mig. Jag höll mig lugn och fokuserade på att komma framåt, för han var så tydligt övertrött så det var ingen idé att börja bråka på honom. Idag har han fått en vilodag men imorn blir det nog lite agilityträning här hemma på förmiddagen.

Kvalitetstid

När jag och Sam kom hem från agilitykursen i måndags så tog jag med Alice upp till skogen för lite kvalitetstid :) Hon är så underbar min fina tjej! Lyssnar kanonbra, håller koll på mig men kan ändå springa och busa lite själv.

Agilityträning med Johanna & Robbie

Idag så stod det agilityträning på schemat (väldigt mycket agility nu, skoj!) med Johanna & Robbie. Sanna & Junior skulle också varit med egentligen men det blev inte så sen, nästa gång!! Det var första mötet med Johanna & Robbie så jag var lite nervös men dom var så snälla och satt och väntade ut mig och Sam. Det blev skvallerträning och långsamt kunde vi komma närmare. När vi var bara någon meter ifrån så ville Sam fram och nosa lite, men det blev inget skäll eller nånting. Dom fick sen vara lösa en stund och busa lite, Sam var lite tuff ett tag men det blev bättre efter några minuter, Robbie var så himla snäll!! Sam upptäckte sen att Robbie gillade att jaga, och Sam älskar ju att bli jagad då det var perfekt!

Efter lite bus tog vi tag i träningen. Jag hade planerat i förväg att köra långhopp, däck och platta tunneln. Det blev i princip bara leksak som belöning eftersom han har så sjukt mycket bättre fart då! Mot slutet ställde jag upp tre hinder på rad där det sista var lite högre än de andra två. Tanken var att träna lite hoppteknik och det gick bra, han har tidigare inte haft så bra bedömning på hur högt han behöver hoppa men han börjar greppa det bättre nu.

Sammanfattat så var det en otroligt bra förmiddag, det kändes så bra att Sam fick en bra erfarenhet av att hälsa på Robbie, särskilt efter den spända stämningen på kursen i måndags. Sam var spänd när vi kom till banan idag men eftersom det inte var så mycket annan störning kunde vi ta det väldigt lugnt och det var otroligt positivt. Känns bra!

Agilitykurs tillfälle 3

I måndags var det tredje tillfället. Jag och Sam kom dit lite tidigare för att ta igen det som vi missade första gången. Det gick kanonbra och var kul att träna själv på banan med instruktör! Sam fick mycket beröm och instruktören ville ta med honom hem, sånt blir man riktigt glad av att höra! Vi tog en promenad sen innan de andra kom, dock blev det lite konstigt när vi kom tillbaka då en deltagare var inne på banan och hennes hund såg Sam och rusade mot oss (vi var utanför). Det gjorde Sam otroligt spänd och båda hundarna var ganska spända hela träningen sen. Det kändes ganska jobbigt och jag borde egentligen försöka skaka av mig alla obehagliga känslor då men har svårt att släppa det! Måste jobba på det eftersom det påverkar hunden så mycket också..
 
 
Dagens schema innehöll introduktion av långhoppet och kontaktfält på balansen. Sam visade upp två helt olika hoppstilar på långhoppet beroende på vilken belöning han fick. Med godis så hade han svårt att bedömma avståndet och hoppade antingen jättenära eller väldigt långt ifrån. Lite helikopterhopp kan man nog säga att det blev. Med leksak var det en helt annan hund, han flög som en pil över!
 
 
Vi fick testa balansen när den var nedmonterad och det gick bra. Jag tänkte fixa iordning något sådant här hemma så man kan träna kontaktfält, kommer nog köra med nosdutt på target.
 
 
I övrigt så fick vi fortsätta träna på däcket och platta tunneln som vi testade lite förra gången. Det avslutades med en liten kombination på hopphinder - lite böjd tunnel - hopphinder. Det gick väldigt bra, riktigt bra att avsluta med någonting roligt!

RSS 2.0