Jag och Alice..

.. ska gå kurs! En allmänlydnadskurs som två uppsala hundungdomar håller i, det är deras examinationsuppgift från en instruktörsutbildning att hålla i denna kursen och jag tror det kommer bli väldigt givande! Den börjar på onsdag nästa vecka och det finns fortfarande platser kvar. Länk

UHU Årsmöte

Uppsala hundungdom hade årsmöte idag! Det var inte lika många där som det var förra året men då lockade iofs en föreläsning också så det kanske inte var så konstigt. Jag blev invald i styrelsen som suppleant och ska även vara med och hjälpa till lite med hemsidan, det känns bra! Vi diskuterade lite blandat och kom fram till att de öppna träningarna ska starta den 28:e februari och sen fortsätta varje vecka. Det kommer även bli gemensamma hundpromenader framöver och vi kommer ha ett medlemsmöte fram i mars tillsammans med en föreläsning. Om det kommer mer folk då så kan det nog spånas fram en hel del bra. Elin tyckte vi skulle ha en freestyletävling och Sara hade fått in önskemål om en lydnadshelg. Kan nog bli ett väldigt bra år :)

Vallning och får

Vallning stod på schemat idag efter två dagars uppehåll. Det börjar gå riktigt bra nu med ungbaggarna, dom börjar bli väldigt följsamma.. Tänk att jag inte testade tidigare på dom, dum man är som inte tror att det ska funka! Dock är en bagge lite dum och vill stångas så den ska jag försöka flytta på. Inte bra om någon av hundarna blir stångade och förlorar självförtroende.
Vi har även en väldigt liten bagge som inte hänger med så bra så den får gå tillsammans med den som stångas, blir nog finfint. Men det här med ungbaggarna är ju bara tillfälligt, för vi har ju ett gäng ungtackor som ska vallas på. Vi måste bara "möblera om" lite i fårstallet så att dom kan gå ensamma, just nu går dom med ett gäng äldre (och tjuriga) tackor. Innan det kan göras så måste vi klippa alla dräktiga tackor men vi är på god väg, så om någon vecka kan dom nog flyttas!
Jag och mamma klippte en tacka idag, här är en före och en efter bild på henne..

Vallat

Igår fick båda hundarna valla igen. Vi slutade förut när ungbaggarna blev lite väl kaxiga då jag inte ville riskera att någon hund blev stångad. Men för någon vecka sen slaktade vi flera och har nu bara sex kvar, dessutom är det de baggar som var lite mindre och de stångas inte. Så testade lite vallning igår och det gick fint. Alice var väldigt på i början, vi måste jobba på att ta det lite lugnt ibland för hon går oftast från 0 till 100 direkt. Men det blev faktiskt bättre när jag verkligen försökte att vara tydlig med vad jag ville.

Sam har blivit hetare på fåren sista tiden, han vill gärna fram och nästan nafsa lite i hasorna på dom men det får han inte! Så så fort jag märker att han eventuellt på väg att göra det så vänder vi håll eller så får han ligg-kommando, om han lägger sig direkt så får han snabbt kommando att fortsätta som belöning för att han la sig.

Vi började med hunden i koppel och det fick inte bli spänt. Om hunden försökte dra iväg så ställde jag mig framför och markerade. Båda förstod ganska snabbt att det inte skulle bli någon vallning om dom fortsatte dra. Till slut kunde båda arbeta lösa och jag fokuserade på att hålla mig framför fåren. Fåren är ju dock inte så vana att bli vallade så en del halkar ju efter eller springer före ibland men flera började till slut hålla sig runt mig, framsteg!

Det är kul att vi kunde komma igång med vallningen igen, jag trodde det skulle dröja lite men det funkade bra med dessa ungbaggar! Kommer inte kunna jobba med dom så mycket framöver eftersom snart börjar dom nog också bli lite kaxigare och det är inte planerat att de ska vara kvar så länge heller.. Men vi har ett gäng ungtackor, 5-6 stycken som inte blir betäckta nu i vinter och dom har vi planerat ha kvar hela året för att kunna valla på. Så när vi kan skilja av dom från några äldre tackor så kommer vi börja jobba med dom, förhoppningsvis kan vi få hit någon då med en van hund som kan valla in dom.

Sam, Uno och Sandra

Jag och Sam mötte upp Sandra och Uno vid Ulva kvarn idag. För min och Sams del blev det lite passitivitetsträning, Sam har en förmåga att stå och skälla på mig när jag mest står still. Borde ha tränat mer på detta innan men nu är det som det är. Tycker ändå att han förstod snabbt det vi gjorde idag så det var bra.

Hade långlina med så efter att tag fick han gå i den och vi gjorde några stanna kvar-övningar. Några inkallningar blev det också, bra att passa på när man ändå har lite störning. Tycker Sam gjorde det galant :)  När Sam började bli lite trött så passade jag på att ta fram kameran och fota lite.

På vägen hem sen så svängde jag förbi min farfar, han bor numera på ålderdomshemmet i Bälinge. Sam fick hänga med in och vi mötte flera i personalen så det var bra miljöträning för honom.

Prommis

Gick en långpromenad idag, som alla andra dagar. Men igår gick jag på ett helt annat ställe än jag brukar och det var en himla bra runda så jag gjorde samma idag. Det är en del öppen åkermark där hundarna får springa fritt och sen kommer vi längs med skogskanten och då håller jag extra koll på Sam eftersom han kan få upp spår på rådjur och hare ibland. Sen gick vi igenom skogen en bit och då har jag Sam kopplad för säkerhets skull. Alice går riktigt bra att ha lös, hon bryr sig inte ett smack ens om ett rådjur skulle springa mitt framför nosen på henne. Vi mötte en granne med hans två små hundar (kommer inte på rasen, men små grythundar) Alice var lite surig men hon lyssnade förvånansvärt bra på mig trots att jag inte hade någon direkt belöning. Sam brydde sig inte så mycket. Vi bytte några ord jag och grannen men gick sen åt varsitt håll utan att hundarna hälsade.

Sam och leksaker

Jag har varit sjuk flera dagar nu och all energi har gått åt till att skriva prov (som jag måste göra om..) och jobba. Kunde iallafall ta det lugnt nu i helgen och igår tränade jag lite enskilt med hundarna. Jag vill kunna belöna Sam med leksaker men han släpper dom inte och ibland har jag försökt ta ifrån honom grejen men det blir ju förstårs bara värre. Så har ändrat taktik och har nu flera leksaker så att jag kan bygga upp värdet av leksak hos mig.


Börjar med att be honom om något, ganska grundläggande sak som ligg. Han får belöningen i form av en leksak, antingen kastar jag iväg den så han får springa och ta den eller om han är lugn så får han kampa lite. Sen ignorerar jag bara den leksak han har och tar fram en annan. Ofta så lägger han sig ner då och börjar tugga lite på den han har men efter en stund så släpper han den och då kallar jag på honom och belönar med den nya leksaken. Ibland så kommer han i full fart och försöker ta leksaken direkt från mig utan att jag har sagt varsågod eller slängt iväg den, där har jag lite svårt att veta vad jag ska göra. Gömmer den bakom ryggen ibland men då blir han ganska uppstressad. Ibland går jag mot honom och då lugnar han sig men det fungerar inte alltid. Det säkraste brukar faktiskt att säga "ligg" för det kommandot sitter bra på honom. Så får han leksaken som belöning för att han la sig.

Jag tycker det är lite svårt det här men märker ändå resultat. Efter ett tag släpper han sin leksak han redan har så fort jag plockar fram den nya, och det är ju jättebra! Det svåraste är att avsluta träningen på rätt sätt, han känner verkligen på sig att vi ska sluta så fort jag tänker på det och då greppar han hårdare om sin egen leksak. Här måste jag ha lite godis eller något för när han väl har släppt den han håller, så går vi en bit ifrån den så att han inte kan springa tillbaka till den. Jag har en ny leksak framme men kan inte ge den för då vill han inte släppa den sen. Så det blir att man som sagt går iväg en bit, låter honom lägga sig ner, plocka undan den nya leksaken och sen köra en inkallning där han duttar mot min hand och då får han godis. Sen är träningen slut.

Alice är helt annorlunda, hon behövde knappt någon träning alls för att lämna ifrån sig leksaker och hon är otroligt lätt att träna eftersom man kan kampa och leka massor. Men målet är att vi ska kunna göra så med Sam också, kanske inte exakt likadant men på något vis belöna med leksaker för han älskar ju verkligen det.

RSS 2.0