Hemmaträning igår och torsdagsträning på UHU idag

Tänkte skriva lite om gårdagen. Hundarna fick springa och busa i början, sen övade lite stadga genom att en skulle ligga under tiden som jag gjorde lite småtricks med den andra. Det gick riktigt bra, ibland vill dom inte alls vara med på det men idag funkade det mesta. Alice har ju lärt sig "stå" helt sjukt bra nu så jag har börjat försöka få henne att gå framåt men det är lite svårt än så länge. Sam och jag håller på med "sitt fint" men vi har inte gjort så mycket framsteg än men det tog ganska lång tid innan Alice fattade det tricket så det kommer väl.

Sen fick båda ligga medan jag hoppade omkring och försökte störa, haha! Det gick bra. Just det där fick vi även göra på träningen idag, jag hade med Alice dit och det var mycket svårare att ligga kvar där eftersom det fanns så mycket störningar. Alice skällde även ut de flesta..... Första gången hon var ut dit så förhoppningsvis lär hon sig om några gånger, det är jobbigt när hon helt tappar fokus på mig och bara ska skälla mot andra hundar men jag tror det kommer bli bättre snart nu när vi är mer bland andra hundar.

Nej nu är jag tokigt trött, märks nog på texten som är helt osammanhängande och knasig men strunt samma. Nu blir det sängen för mig, ska upp och ge lammen tidigt imorn och har körlektion sen. Körde till UBK idag, gick riktigt bra. Snart ska jag ha körkortet!

Mina hjärtan

åh jag har inte hunnit skriva om gårdagen än.. och nu ska jag iväg på torsdagsträning igen, får skriva senare ikväll om båda grejerna! Till dess lägger jag in ett par bilder på vovvarna.

härlig dag!

Nästan så att hundarna behövde solglasögon idag, vårsolen bländar verkligen nu när snön fortfarande är kvar! Hade en toppenbra förmiddag ute med hundarna, hittade på lite olika saker som gjorde både Alice och Sam intresserade och uppmärksamma på mig. Får skriva mer om det imorgon för jag är tokigt trött nu och behöver verkligen sova, ska upp vid 6 imorn.
(Kolla trädet bakom hundarna, det är format som ett hjärta!)

Planering för kommande veckor

Min kalender är full med hundaktiviteter de kommande veckorna, så kul! Imorn är det som sagt medlemsmöte för Uppsala hundungdom, på torsdag blir det även torsdagsträning med dom. Nästa vecka har jag en hjärngympakurs tillsammans med Alice att se fram emot, sen är det torsdagsträning igen. Veckan därpå börjar jag och Sam på en slyngelkurs, haha! Låter nog värre än vad det är men kommer nog få massa nyttig träning och tips därifrån, bara en sån grej som att gå kurs och vara bland andra människor och hundar är ju nyttigt! Den kursen kommer pågå under fyra onsdagar framåt! Det blir torsdagsträningar då också som jag hoppas kunna gå på med Alice.

Har även sett att Uppsala Brukshundklubb (UHU håller till vid UBK så det är på samma ställe som torsdagsträningarna) har onsdagsträningar men just nu under lamningsperioden känner jag och mamma att det inte riktigt hinns med. Men snart ska ju det där körkortet tas så då kommer det vara lättare att sticka iväg på lite allt möjligt, pepp pepp pepp!

Klara, färdiga, gå!

Nu är vi igång! Känns skönt att ha en blogg som kan agera träningsdagbok, jag fick alltid dåligt samvete över att jag öste på med massor av text på min andra blogg som jag försöker hålla ganska enkel med mer fokus på foton.. Så nu känns det kanon! Jag ska snarast möjligt skriva info där det ännu bara står "info kommer" och sen ska jag rensa menyn till höger och fixa bilder där. Imorgon är det medlemsmöte för UHU så jag tänkte ta mig dit, sen på torsdag är det träning igen och jag tror att jag tar med mig Alice på den! Förra torsdagsträningen finns det lite skrivet om några inlägg ner.

Ellen

Jag som driver denna blogg heter Ellen och jag är 20 år. Jag är en glad tjej med mycket energi som älskar får och att vara ute i naturen, ganska lik mina hundar alltså ;)
Jag brinner för tre saker - fotografering, hundar och får. Hundarna är ett ganska nytt intresse så jag försöker lära mig så mycket som möjligt. Jag är engagerad i Uppsala Hundungdom, sitter som suppleant i styrelsen och är med och anordnar en del aktiviteter vilket jag tycker är otroligt roligt! Sen jag gick med i UHU har jag fått en hel del nya trevliga bekantskaper
 
Denna bloggen är förstårs mest till för hundträningen, jag har även en lite seriösare fotoblogg där jag visar upp foton från uppdrag (driver eget företag som fotograf) den finns på fotografellenkarlsson.blogg.se. Har även min hemsida, www.ellenkarlsson.se

Gården

Jag och hundarna bor på en gård strax utanför Uppsala. Just nu finns det kvigor, får, höns, ankor, katter och kaniner här på gården. För ett par år sen slutade vi med våra mjölkkor och blev "kvighotell" där en annan bonde hyr in sina kvigor hos oss, alltså är inga kvigor vi har på gården våra egna. Vi kommer dock inte ta in fler kvigor nu utan håller på att avveckla det.

Fåren

På gården har vi ett gäng får, närmare bestämt ryafår och finullsfår. Båda raserna har vi för deras ull och vi tar hand om skinnen på de vi slaktar, det blir superfina skinn. Under våren 2012 har vi beräknat att 10 tackor ska lamma, båda raserna är väldigt fruktsamma så de får ofta två-tre lamm var.
Just nu vallar vi på sex stycken ungbaggar som vi har kvar efter höstens slakt då de var lite för små för slakt just då. De börjar dock bli lite stöddiga nu så inom kort ska vi dela av några ungtackor som vi sparat till vallning, tanken är att vi ska kunna valla på dom under lamningsperioden och tills vi skiljer av lammen från tackorna i höst, sen blir det förhoppningsvis invallning av alla vuxna tackor.

Tordagsträning med UHU 24/3

Jag och Sam tog oss till Uppsala Brukshundsklubb för vår första träning med Uppsala Hundungdom. Temat på träningen var allmänlydnad och kontakt. Bland annat så stod vi i en stor cirkel (tror att det var fyra eller fem hundar där) och ett par (par = hund + förare) i taget fick gå slalom mellan de andra deltagarna. De som stod stilla övade på kontakt mellan förare och hund under tiden som ett par gick runt och övade på att gå fint i koppel och inte dra mot de andra hundarna.

Varken Sam eller Alice är ju särskilt vana att vistas bland andra hundar men jag tyckte det gick förvånansvärt bra. Sam har en tendens att skälla för att få uppmärksamhet så lite sånt blev det, där har vi verkligen något att öva på! Vallinstinkten i honom kom också fram då vi ett tag skulle leka lite med hundarna och när några började springa runt lite med sin förare blev han väldigt svår att få kontakt med och skulle dra ditåt. Jag tror dock det kommer lösa sig bara vi är bland hundar mer på detta sätt och övar på att han antingen ska sitta eller ligga i lugn och ro samtidigt som andra hundar springer runt. Det är mest i början som han blir så fokuserad, efter en liten stund när jag har fått kontakt med honom och ber honom sitta så kan han göra det!
En annan kul övning var att vi skulle gå två personer med en hund och småprata lite, sen gav jag kopplet till personen jag gick med och stannade men den andra personen fortsatte gå med Sam. När Sam väl fattade att jag hade stannat och tittade bakåt för att se vart jag var skulle jag kalla in honom och ge massor med beröm! Haha, det var så kul att se honom när han insåg att jag inte längre följde med!

Vi körde lite inkallningar också och där skötte sig Sam bra, ledaren Erik höll i hans halsband första gångerna ifall att han skulle springa till någon annan hund men Sam hade full fokus på mig så fort jag knäppte loss kopplet och började gå ifrån honom. Kanske kan bli hund av mina vovvar också!

Vi åkte buss till UBK, det var första gången som Sam åkte buss och det gick bra! Vi tog först 111:an in till Uppsala, sen gick vi hem till min syster och hennes sambo i luthagen där Sam fick mysa lite ett tag. Lite senare gick vi till buss 11 som gick ända till UBK. Massor med intryck alltså och han var verkligen trött i huvudet när han kom hem!

Paus hos Emma och Matts

Mina hundar

Vad heter din hund?
Alice och Sam

Varför valde du just det namnet och vilka andra namn funderade du på?
Vi ville ha ganska korta och lätta namn att säga, samtidigt som dom såklart skulle vara namn som vi gillar. Vi skulle ju först bara ha en hund och när vi väl hade bestämt att vi skulle ha en tik så kollade jag namn i almanackan och sökte på sidor på internet. Till slut stod det mellan Elsa och Alice - och hon är ju en riktigt sprallis så Alice fick det bli.
Min bror och hans flickvän valde Sam, det stod mellan Oliver och Sam. Oliver kändes lite väl långt med tre stavelser så det blev Sam. Vi brukar kalla honom Sammy/Sammie

När är din hund född?
17:e november 2009

Vilken ras är den och vilken färg har den?
Border collie, svart och vit

Vad väger din hund?

Alice väger ca 16-17 kg och Sam väger ca 17-18 kg

Vart köpte du hunden och vad kostade den?
Hos en privatperson i närheten där vi bor, 6500 kr/st tror jag att vi betalade.

Varför valde du just den rasen?
Vi ville ha en hund som främst kunde valla, sen ville jag också kunna hålla på med bland annat agility och freestyle. Jag har velat haft hund i flera år, ett tag var jag totalt såld på sheltie men det finns ju inte många som avlar på vallningen numera och vi behövde en hund som kunde användas i dagliga arbetet på gården. Tittade länge på border collien men var lite avvaktande eftersom de kräver väldigt mycket, men efter mycket funderande så kom vi fram till att vi kunde ge hunden tillräckligt med aktivitet. Och hittills har det gått bra!

Har du deltagit i några tävlingar med hunden?
Nej de är lite unga ännu men hoppas det blir lite under 2011

Är hunden rädd för något?
Nej inte direkt

Vill du ha fler hundar av samma ras?
Jag skulle väldigt gärna vilja ha fler av samma ras, men bara om jag kommer ha möjlighet att valla och det kanske jag inte har när det är dags för en ny hund. Annars är tollaren en kandidat som framtida hundras!

Kan hunden några konster och lydnad?
Alice kan:
High five
Sitt
Ligg
Rulla runt
Åttan (jag står still och hon går slalom mellan mina ben, som i en åtta)
Slalom (när jag går framåt)
Sitt fint
Stå
Ta av (strumpan)

Sam kan:
High five
Sitt
Ligg
Rulla runt
Åttan (jag står still och han går slalom mellan mina ben, som i en åtta)
Slalom (när jag går framåt)
Hopp över ben
Blyg
Snurra

Jag lägger till en punkt som inte fanns på listan från början, vad har hunden för smeknamn?
Sam: Sammy, Sammie, Sammyboy, pojken, Sampan, Slampan (hehe)
Alice: Sprall, Sprallis, Sprallen, Frallan, tjejen

RSS 2.0