Veckoplanering v.31

Produktiv helg! Med hjälp av pappa och min bror Erik har vi fått upp en vallningsfålla kallad 25:an. Ikväll har även Olle varit här med sina hundar och påbörjat invallning av vår lilla vallningsgrupp. Jag har lite bilder på det men har inte hunnit fått in dom på datorn än så får skriva om det lite mer imorn. 
 
För att styra upp hundträningen framöver har jag gjort en veckoplanering med några få saker nästan varje dag som vi ska lägga fokus på. Har klämt in vallningen också, den tar ju lite längre tid men bra att planera in den också.
 
Alice
Mån: Backa, snurra
Tis: Vallning och/eller benslalom
Ons: Vila
Tors: Vallning och/eller backa
Fre: Snurra, benslalom
Lör: Snurra, backa, ev. vallning
Sön: Spår på hårt underlag
 
 
Sam
Mån: Agilityslalom
Tis: Vallning och/eller agilityslalom
Ons: Nosduttar, framförbyten
Tors: Agilityslalom
Fre: Vallning, nosduttar
Lör: Vila
Sön: Hoppteknik
 
Får checka av om en vecka och se om vi lyckats hålla planeringen! Alice kommer nog få ett joggpass nån gång under veckan men det är svårt att planera in just nu. Kommer även bli promenader både hemma och i Bälinge för lite miljöträning.

Kvällsvallning med Sam

Ikväll fick Sam hänga med till Hågadalen för mer vallning hos Olle och gutefåren. Sam lyssnar inte riktigt på mig, jag måste skaffa mig lite mer "pondus" och trovärdighet. Jag är ju som tur är van vid hur fåren rör sig men han märker på mig när jag blir lite osäker och då lyssnar han bara med ena örat kan man nog säga. Vill inte riktigt lägga sig utan vill köra sig eget race.... Men vi jobbar på och med hjälp från Olle får vi fram riktigt fina saker! Idag vände även några tackor upp bakåt och utmanade Sam lite men han tog det bara lugnt och till slut vände dom om. Ingen tendens till att naffsa eller nått sånt, kändes otroligt bra!
 
Det vi gör är ju mest att komma i balans och sen när det går bra brukar jag lägga honom och sen får han flytta fåren lite, det gör han väldigt fint! Har smått börjar lära in höger och vänster, kommer fokusera på ett håll i taget så börjar med höger. Vid bra lägen när han flyttar fåren framåt så ska jag även börja att stanna så att fårflocken går förbi mig och att hunden sen föser dom ifrån mig. Men vi tar det lugnt, har ingen brådska. 
 
Nu har vi köpt fårnät iaf så bara det finns tid ska vi få upp en egen 25:a hemma! Alice har förresten också vallat idag, på våra ungtackor. Eftersom hon var så duktig i söndags när vi vallade i håga så vågade jag låta henne valla på våra tackor, jag litar mycket mer på Alice än på Sam. Hon gick jättebra att styra och stanna, fåren ville ju gärna springa iväg när vi kom lite för nära men hon behöll lugnet och vi gick ikapp fåren tillsammans. Tror det kan bli riktigt bra när dom är bättre invallade. Haha, märks det att jag är peppad på vallningen nu? Känns så bra!
 
Här kommer lite bilder, dom två första är det Olle som har fotograferat


Olle vallade med två hundar, kul att se!

Lilla valpen, så fin!!

Hot hot

Idag har hundarna inte gjort många knop med tanke på värmen.. Mot kvällen så fick Alice hänga med in till Bälinge där vi tog en promenad med min fina vän Nattis. Vi fick två hundmöten, det första var när min kusin och hans fru kom med deras hund bakom oss, då blev Alice lite misstänksam och när dom gick förbi så hälsade vi och då blev hon lite sur. Vi har träffat den hunden förut och det är inte Alice favorithund, han är väldigt stor.. Så ja, det var ju inte världens bästa möte direkt... Men det andra mötet var med en svart lite äldre hund, tror det var en tik. Vi gick på varsin sida på en liten grusväg med Nattis emellan, det gick över förväntan. Alice tittade lite men när vi hade gått förbi så släppte hon den hunden direkt och busade med oss istället så det hundmötet plockar vi med oss! Sen kanske det går att strukturera upp ett bättre möte med min kusins hund någon gång!
 
Sam och jag chillade lite i skuggan efter förmiddagspromenaden!

Jobbiga saker

Usch vad humöret kan svikta ibland, idag har det bara gått ner, ner och åter ner... Var så sjukt pepp igår och har varit riktigt glad senaste veckorna men idag tog det stopp.. Trötthet, saknad efter min pojk och sen dog ett lamm som har varit lite dåligt på sista tiden. Jag har tagit hand om henne och igår kändes hon piggare men nä, hittade henne död idag.. Trots att jag är uppvuxen på gård och "är van" att se djur komma och gå så känns det ju alltid jobbigt.

Jag ska ta och lägga mig nu och hoppas att saker känns bättre imorn. Hundarna har haft vilodag idag efter lilla äventyret igår, dom har varit helt slut. Bra känsla :)

Full fart

Som bilderna i det tidigare inlägget avslöjar så har vi vallat idag. Vi var till hågadalen där en vän till familjen har ett gäng gutefår. Han har fyra egna border collies, varav en valp som bara var 11 veckor som vi fick träffa idag, så söt! Kan inte fatta att Alice och Sam varit så små...
 
Nåväl, först fick vi se på riktig vallning då han skickade ut en av sina hundar för att hämta fåren, det var väl ett hämt på ca 350 meter minst. Hunden tog in fåren väldigt fint i en 25:a där Sam sen fick ta över. Olle (vår kompis) fick gå med Sam först så att han fick känna av lite hur han hanterade fåren. Jag blev faktiskt lite förvånad för jag har alltid upplevt Sam som het på fåren men med Olle var han lugnare och lyssnade bra (finns ju såklart saker att förbättra!). Efter en stund fick jag ta över och det gick helt okej det med, det kom dock en ordentlig regnskur så vi blev dyngblöta haha! Det Sam gärna gör är att gena in lite för tajt mot fåren, så där fick jag bra tips om hur man lär honom att hålla ut bättre. 
 
Sprallan fick sig också ett pass och det var väldigt länge sen hon vallade så jag visste inte riktigt hur hon skulle bete sig. Men jag fick börja direkt med henne och hon gick otroligt fint! Lugnare än Sam och reagerade direkt på ligg-kommando. Känns som att hon har mognat under det här första halvåret... och det har jag märkt av i annat också! Hon fick mycket beröm av Olle och det kändes toppen!!
 
Jag är så himla glad att vi kom iväg på detta! Har pratat om att träffa Olle och hans hundar så sjukt länge och nu när vi äntligen kom iväg så fick vi valla på köpet! Förhoppningsvis blir det fler gånger!
 
Nu ska jag ge mig själv en spark i baken och mejla till Ingela och boka in ett kurspass snarast möjligt. Har även kollat med pappa så att vi ska köpa fårnät och sätta upp en egen 25:a hemma för det är riktigt smidigt!

Vår dag i några bilder


Usch och fy och blä

Fyfan, idag såg jag en huggorm hemma i vår skog.. Första gången någonsin som jag ser en huggorm här i närheten... Det var inte trevligt kan jag berätta! Hade med hundarna men dom var kopplade och såg aldrig ormen, men jag var på helspänn hela vistelsen i skogen för trodde det låg ormar överallt.... Visst, små snokar är kanske okej men stora huggormar känns riktigt läskigt!!

Hemmis

Jag är ganska nyligen hemkommen från dalarna där jag har haft det väldigt trevligt i ungefär en vecka. Hundarna var hemma med mamma och hade det riktigt bra :)  Tog med Sam ut för lite agilityträning ikväll men vi hann bara träna i några minuter innan det började spöregna! Har inga problem egentligen med att träna i regn, det är ju bara bra att göra det men det här var liksom monsunregn, blev dyngblöt. Så vi gick in och myste lite istället, kör mer imorn.
 
Några instagram-bilder från när Sam var med till dalarna för någon helg sen:

Tricksinlärning backa

Igår fick även Alice ett ca 30 min träningspass, i freestyle. Vi har jobbat en hel del med att shejpa in backa men har inte direkt kommit någonvart (typ ett steg bakåt) men igår kan man nog säga att poletten ramlade ner!! Hon har tidigare trott att det är tricket "buga" jag vill ha men nu förstod hon verkligen att det var backa som hon skulle göra, kändes så himla bra! Hon tog först två steg bakåt och några gånger blev det även tre steg i ganska snabbt tempo. Tidigare har det typ gått i slow motion.... Kändes verkligen som ett mindre genombrott och jag ska testa imorn igen för att se om hon är lika duktig då :)

Kort agilitypass

Igår kväll tränade jag och Sam agility i ca 30 min här hemma. Jag ställde upp några olika kombinationer där jag tränade framförbyte, det gick fint! Sam har verkligen ett annat hindersug nu än tidigare, han söker upp hinder väldigt bra och börjar även bli duktigare på att ta lite snävare svängar! Nu måste vi jobba på med slalomet och jag tänkte även börja klicka in nosduttar inför kommande kontaktfältsträning. Men är lite seg på att strukturera upp träningen just nu, måste bli bättre på det.. Ska nog skaffa en liten bok där jag kan skriva ned lite kort om varje träningspass, för det blir lite segt att skriva om varje lilla pass här på bloggen på något vis! Samma med spårningen med Alice, skulle behöva en liten bok där jag skriver ner varje spårningspass. Måste fixa det :)

Sams semesternöje


RSS 2.0