Trötter

Jag skulle behöva skriva några inlägg om de senaste dagarnas aktiviteter men är lite för trött för det just nu. Så det här blir en påminnelse till mig själv att komma ihåg att skriva något vettigt en annan dag. Saker jag ska skriva om: Agilitymötet idag, allmän träning med Sam igår, allmänlydnadskursen med Alice i måndags, bilder på Sandra och Uno från när dom var här i fredags!

Så, nu blir det sängen :)

Promenaaad

De senaste tre dagarna har vi verkligen varit duktiga på promenadutmaningen! Idag gick vi faktiskt strax över 15 000 steg!! Lite mer än en mil i sträcka. Det var ju så himla fint väder idag så jag gick in till Bälinge (ungefär 4 km dit) för att hälsa på farfar, hade med mig båda hundarna. Både jag och hundarna var helt slut när vi kom hem. Jag uppdaterar stegen och sträckan i menyn till höger numera, fick idén från Elisabeth och Datcha, supersmart ju!
Trött Sam efter långpromenaden idag ;)

Smått

Yes, det har blivit lamm här hemma. Det är egentligen för tidigt men det verkar som att en bagge vi inte trodde kunde betäcka fåren ändå var kapabel till det så vi kommer få ett gäng lamm nu och sen i början på maj när det egentligen var beräknat! Det är så himla mysigt med lamm, man blir så glad av dom! Men det är ganska jobbigt också, det ska sättas ihop lamningsboxar, tackorna ska tittas till regelbundet och massa annat.. Plus en ständig oro att någon tacka ska få problem med lamningen. Men när man väl sitter där inne i fårstallet med ett gäng små lamm runt sig så känns allt verkligen värt det!

Vi ser det snöar...


Årets första spår

Efter lite träning utanför fåren och sen inne i stallet bland höns, kaniner, fler får och lamm (japp, lamm!!!!!!!!!) åkte Sandra och Uno hem och jag gick upp en bit i skogen för att lägga varsitt personspår till Alice och Sam. Det blev väl ca 50-60 meter spår med en vinkel. Jag lät dom ligga i 45 minuter. Alice fick börja och hon taggade till direkt när hon förstod att det var spårning som stod på schemat. Hon var väldigt snabb så fick stanna ett par gånger för att det gick lite väl snabbt men hon var noggrann ändå och tog vinkeln lätt som en plätt. I slutet låg en leksak och det var kalaskul tyckte hon!

Sam var också väldigt duktig och han var lite lugnare än Alice. Hans spår gick över en stenhäll med lite mossa på men det var inga problem, det var ju väldigt fuktigt i marken också så därför vågade jag lägga på det lite svårare underlaget. Även han tog vinkeln bra och han fick också en rolig leksak i slutet! Jag har inte haft några pinnar eller något i spåret än men ska försöka lägga in det snart.. Kan ju inte så jättemycket om spår men ska ta reda på mer!

Nästa gång blir det längre spår åt Sam, tänker mig upp mot 150-200 meter för det idag gick verkligen bra. Till Alice tror jag att det blir ungefär samma längd som idag och fokus på att ta det aningen lugnare för nu är hon lite för snabb så hon nästan missar lite ibland.

BC-bus

Imorse kom Sandra förbi med Uno för att träna lite utanför fåren då dom går vallningskurs just nu och då är det bra att kunna träna mellan tillfällena. Innan vi gick till fåren så släppte vi Sam och Uno ute på vallen, dom har aldrig lekt tillsammans förut men det gick riktigt bra! Uno var sjuuuukt snabb så Sam som annars är snabbare än Alice blev lite förbryllad hehe. Det var väldigt roligt att se att dom gick bra ihop! Ångrar lite att jag inte hade med kameran ut och fotade dom lite men det kommer nog fler gånger :)

Dagens (för igår)

Steg: 6884
Sträcka: 5,13 km

Dagens

Steg: 10374
Sträcka: 7,73

Idag har vi kämpat i uppförsbackarna i skogen! Jag brukar oftast kasta lite pinnar åt hundarna i skogen och låta dom springa både uppåt och neråt men själv står jag kvar på samma ställe. Gjorde lite annorlunda idag och när jag hade kastat pinnen neråt så vände jag och sprang uppåt (så hundarna fick springa ännu längre för att lämna pinnen hehe, dryyygt ju! Känner redan träningsvärken....

Ikväll gick jag med en hund i taget och testade lite att jogga med dom. Sam fick springa och bära på en leksak, han behöver liksom en uppgift för annars kan han bli lite stressad. Alice fick blodpudding när hon sprang fint bredvid mig men hon fick springa utan koppel sen.

Dagens

Steg: 3904
Sträcka: 2,91

Promenadutmaningen

Åker till min pojk snart så blir inga fler hundpromenader idag, så skriver ut dagens resultat direkt :)

Steg: 10126
Sträcka: 7,08 km

En till utmaning

Lyckades på något sätt vara ute två timmar med hundarna i förmiddags! Nu är dom nöjda och trötta men det vara nog inte så länge ;)  Det får bli ett litet trickpass senare idag för vi tänker vara med på en till utmaning som freestylehundar har!

Månadsutmaning

Idag startade vi med hundredas månadsutmaning. Min stegräknar-app strejkade lite under kvällspromenaden och jag blev tvungen att återställa den så resultatet idag är lite svajande men vill ha med det iallafall..
Steg: ca 5500
Km: ca 3,5 km

Tisdagsträning 13/3 med Sam

Tisdagsträning med Sam idag. Han var väldigt uppe i varv på parkeringen men började direkt med skvallerträningen där så att han skulle förstå principen (vi har ju gjort det tidigare också, men för att fräscha upp minnet liksom) och det gick ändå ganska bra att gå ner till planerna. Jag råkade gå för nära en annan hund en gång och då blev det lite knas men fick tillbaka honom och resten av träningen gick det faktiskt bra. Det var mycket rörelse på planen, en del som belönade med mycket lek och någon annan som kastade lite frisbee (freesby, fresbee,... stavning?) men med hjälp av klickern hade han fint fokus! Vi tog det i övrigt ganska lugnt för tidigare idag så mådde jag inte så bra, var otroligt snurrig och trodde ett tag att jag skulle svimma men lyckades få i mig mat med hjälp av mamma och sen blev det bättre!

Bra med träningen idag: Bra fokus på mig, vi tränade lite på snabba "ligg" och det förstod han snabbt - i slutet slängde han sig ner på marken och det har jag inte sett så mycket av förut! Jag var snabb med klickern när det hände mycket runt omkring

Tänka på till nästa gång: Håll stort avstånd till andra hundar i början, försök träna mer passivitet

Allmänlydnadskurs, tillfälle 3

Igår kväll var tredje tillfället på allmänlydnadskursen, det var flera som inte kunde komma så vi var tre ekipage på två instruktörer, lyx! Vi började med lite godisletande på stenar och i träd, Alice förstod uppgiften bra och var supertaggad. Därefter fick vi diskutera lite om vad "gå fint" betydde för en själv, om det var perfekt fotgående eller lite mer avslappnat där huvudsaken var att hunden inte skulle dra i kopplet. Mina krav är ungefär det sistnämnda, så det fick vi testa på lite och fick även bra åsikter om när man ska belöna.

Sista övningen innan vi gick in i klubbstugan var inkallning, vi gjorde lite som förra gången att en instruktör höll hunden och så gick föraren iväg. Alice kom med full fart och belönades med massor med lek. Sen försökte vi passa på att träna på att vara lugn när någon gör en inkallning. Första gången hann jag inte riktigt med att ta fram korv och placera oss på något bra ställe så där reagerade Alice väldigt mycket när en hund sprang i full fart till sin matte. Försökte ta undan henne lite men hon hade svårt att lugna ner sig och sen var det en ny hund lite längre bort som hon också blev lite stressad av. Till slut blev det lite bättre och när den andra hunden kallades in var jag beredd så hon fick korv under tiden som hon tittade på, då tyckte jag att det gick mycket bättre. Instruktören Elin var med och instruerade mig lite under tiden, det var väldigt bra för ibland kan även jag bli lite stressad i sånna situationer och det känner ju hunden också av. Alice och jag gjorde en fin inkallning till och gick sen till en lugnare plats för att titta på sista inkallningen, då var hon mycket lugnare!

Det blev sen fika och passivitet i klubbstugan där vi pratade om olika hundsporter. Passivitetsträningen är verkligen nyttig för Alice, igår somnade hon till och med en liten stund. Det börjar verkligen bli roligare nu när hon kan slappna av bättre bland andra hundar, skvallerträningen ger resultat och ibland om hon låser på någon hund eller person så är det lättare att återfå fokus. Det ger mig motivation till att fortsätta träna ännu mer :)

Månadsutmaning från hundreda

Hundreda har en månadsutmaning med tema "sund med hund" som vi tänkte haka på! Så nu blir det extra långa promenader framöver :)

Distriktsmöte ÖSHU

Då har man landat hemma efter en heldag i stockholm. Mötet började kl. 13 och det var slut en stund innan 18, blev några timmar alltså! Jag sprang sen till centralen för att försöka hinna med ett tåg som gick strax efter 18 men missade det med minimal marginal så fick vänta en timme på nästa tåg.. Ganska skönt att få komma hem och mosa i sig massa pizza framför melodifestivalen, haha!

Ah, mötet kanske jag ska skriva lite om.. Det var jag och Elisabeth där från Uppsala hundungdom och detta var alltså distriktsmötet så det var bland annat folk från Skarpnäck HU, Stockholm HU, Roslagen HU, Lidingö HU och några fler lokalklubbar som jag inte kommer ihåg nu. Det var en lång dagordning men väldigt intressant att få vara med och kunde även vara med lite i vissa diskussioner. Elisabeth och jag skrev ner lite saker som vi tänkte ta upp imorgon på vårt eget styrelsemöte och vi fick även information om U-DM och en sök-kurs som vi ska förmedla vidare :)

Nuu blir det sängen för min del, ska bli riktigt skönt! Imorn kommer min syster, hennes sambo och min fina systerdotter hit så måste ju vara lite pigg då!

Årsmöte

Myshundar
Jag ska iväg till stockholm om ett tag för årsmöte för distriktet som uppsala hundungdom tillhör. Imorn är det styrelsemöte för UHU, massa grejer nu ju!

Arbetande hund

Hehe, söt liten pojk va? :)

Igår när vi flyttade runt fåren så fick Sam vara med. Ungbaggarna skulle flyttas och jag bedömde att Sam skulle klara av att hjälpa till då. Det gick bra, han lyssnade på mig hela tiden men när baggarna skulle igenom porten in till fårstallet så ville dom inte riktigt gå in så då fick mamma locka in dom med lite mat och jag gick bakom med Sam för att stötta honom. När baggarna var flyttade så fick Sam mest hänga med inne i stallet och han lyssnade otroligt bra, han stod och luktade på en ungtacka (med grind mellan) och så fort jag ropade på honom så kom han, då känns det bra!

Det kändes riktigt bra att ha med Sam, han fick jobba lite där med ungbaggarna och sen bara grejen att han hänger med runt bland fåren och så gör väldigt mycket för han hade ett lugn som han ofta annars inte har när vi bara är ute på promenad. Det känns väldigt bra och jag hoppas att vi kan jobba så mycket som möjligt med fåren nu i vår och sommar!

Sam brydde sig knappt när jag och Alice åkte iväg på kurs sen på kvällen för han var verkligen trött :)

Allmänlydnadskurs, tillfälle 2

Igår var jag och Alice på andra kurstillfället på allmänlydnadskursen. Vi började utomhus med skvallerträning, vi hade fått i uppgift att klicka in hunden till detta tillfälle så att vi kunde använda klicker i skvallerträningen (man fick använda ett ord istället för klicker). Jag har aldrig jobbat särskilt målinriktat med skvallerträning men nu efter kursen så känner jag att det är en riktigt bra metod så ska fortsätta med det, lite svårt att skvallerträna på hundar här hemma bara eftersom vi knappt möter några men får börja gå lite mer mot Bälinge då.. Eller skvallerträna Sam på harar :)

Alice och jag blev filmade av Sara, de filmar alla i början av kursen och sen i slutet för att se om det blivit någon skillnad. Riktigt bra tycker jag, hoppas det syns förbättringar sen :)

Det blev sen några övningar på inkallning och efter det gick vi in i klubbstugan för teori, riktigt skönt eftersom det verkligen blåste iskallt utomhus! I slutet kunde jag knappt använda klickern för hade nästan tappat känseln i tummarna haha. Teorin var väldigt intressant, det handlade om förstärkning och bestraffning på positivt eller negativt vis. Jag fick många aha-upplevelser och det var kul att höra alla andras tankar och synpunkter. Alice var väldigt duktig inne i klubbstugan, hon fick dricka vatten och sen la hon sig vid mina fötter för att vila. Det blev ett skall helt plötsligt en gång men hon lugnade sig direkt efter.

Tisdagsträning 6/3

Jag och Sam var på UHU's tisdagsträning igår kväll. Det var vi, Anna med Ludde och Sandra med Uno som var där. Gjorde en del kontaktövningar och så fick Anna köra en inkallning med Ludde när jag och Sam var hyffsat nära. Sam kan bli lite frustrerad när någon hund eller människa i närheten springer fort (vallhunden som kommer fram där gissar jag) så vi jobbar mycket med det nu för att få en bättre stadga i vallningen där han verkligen behöver ligga still ibland.

Jag sitter just nu och väntar på att mamma ska komma hem, vi ska ut i fårstallet och flytta runt lite på fåren för att de dräktiga tackorna ska få den bästa platsen. Vi har klippt klart alla 10 dräktiga nu så det känns riktigt bra! Nu när vi har flyttat dom så kommer dom börja få kraftfoder eftersom snart börjar fostret växa ordentligt och då behövs det mer mat för att lammet ska få så bra förutsättningar som möjligt och tackan inte ska gå ner i hull. Det är runt två månader kvar till lamning nu :)

Ikväll är det kurs med sprallan, ska bli roligt :) Vi fick som hemuppgift att klicka in hunden om man inte redan hade gjort det vilket vi har. Så har mest jobbat lite extra mycket med klickern den här veckan :)

Att återanvända

Jag sorterade ut en del gamla tröjor ur min garderob för några dagar sen, hade några tjocktröjor som jag inte har använt på superlänge så tänkte slänga bort dom men fick den smarta idén att klippa remsor av dom och sen fläta ihop - resultatet blev perfekta hundleksaker! Testade på Alice igår och hon älskade båda två!

UHU-promenad längs fyrisån

Såhär fint hade vi idag när vi gick gemensam hundpromenad från stadsparken mot Ultuna!

Vårkänslor

Det har verkligen varit underbart väder senaste veckan, massor med sol och plusgrader! Tog med kameran idag på vår förmiddagspromenad, lyckades få några på mig och hundarna tillsammans. Förresten, jag har uppdaterat infon här på bloggen, under alla "flikar". Så nu går det att läsa om hundarna, fåren, gården och mig :)

Lite vallning

Båda hundarna fick varsitt vallningspass idag. Alice skötte sig väldigt bra, hon håller sig på bra avstånd från fåren och balanserar dom bra. Vi har haft lite problem med att hon ibland är lite för snabb när hon ska driva fåren framåt vilket gör att fåren blir lite rädda och får en jäkla fart. Jag försökte verkligen läsa av Alice idag för att kunna stoppa henne innan hon gör denna "rusning" och det gav resultat. Hon börjar bli väldigt snabb på ligg-kommandot och det känns kanon.

Sam håller sig närmre fåren än Alice och detta gör att det blir ett helt annat tempo. Idag var jag lite seg så hamnade mitt i flocken två gånger och ramlade bakåt. Försökte få Sam att hålla sig lite längre bort och inte vara precis i hasorna på fåren och tycker faktiskt vi lyckades för tempot blev bättre och fåren pressades inte längre förbi mig. Duktiga hundar jag har!

Allmänlydnadskurs, tillfälle 1

Igår var första tillfället på allmänlydnadskursen som jag och Alice går. Det började med en introduktion där vi delades in två och två för att presentera varandra och prata om förväntningar på kursen. Vi gick sen ut och fick göra flera kontaktövningar där vi hade lite småpauser emellanåt. Elin och Sara (instruktörerna) förklarade först övningen och gick sedan runt till alla för att komma med tips och liknande, det var ett väldigt bra upplägg! Jag blir väldigt lätt blind och fastnar i samma mönster när jag tränar hundarna så det kändes bra att få nya tankar och idéer från instruktörerna.

Vi avslutade kursen inne i klubbstugan och jag blev glatt förvånad över att Alice kunde vara så lugn med alla hundar så nära inpå, iofs har vi varit på en hel del kurser och flera har varit inomhus men jag är alltid lite nervös inför att komma in i ett rum med flera hundar i tillsammans med Alice eller Sam. Förmodligen blir hundarna nervösare av min sinnesstämning så måste jobba med mig själv där.

Lite summerat så känns det som en väldigt givande kurs, roliga kurskompisar och toppeninstruktörer!

RSS 2.0